herbata zimowa w kolorowej filiżance, z laskami cynamonu na spodeczku, na tle śniegu

Herbata zimowa – pyszny kawiarniany bestseller w Twoim domu

Luty. Dni wydają się zlewać w jedną szarą masę. Zmęczenie i chandra obficie zbierają swoje żniwa, potrafią dopaść nawet największych optymistów. Dlatego zwłaszcza teraz warto sięgnąć po herbatę zimową – aromatyczny napój, który wspaniale ogrzewa zmarznięte ciało i koi zbolałe serce. Pachnie przyprawami, ziołami lub owocami lata. Otula zmysły, jak ciepły kocyk i ogień trzaskający w kominku zarazem.

Taka rozgrzewająca herbata to nie napój, który wypijasz w biegu między pracą a gotowaniem obiadu. To chwila dla Ciebie, moment oddechu i odprężenia. Jej piękny zapach wypełnia cały dom, a smak niesie ze sobą uczucie harmonii. Jak już możesz się domyślać, jestem ogromną fanką tego napoju, zwłaszcza w mroźne dni. Dzisiaj postanowiłam podzielić się z Tobą kilkoma przepisami, które sama wypróbowałam. Dlatego czytaj dalej i sprawdź, jak możesz zrobić herbatę zimową w domu.

Napar pełen smaku, aromatu i leczniczych właściwości

Zimowa herbata to prawdziwe wsparcie dla Twojego organizmu w czasie wzmożonych zachorowań na grypę. Do jej głównych zadań należą: 

  • – rozgrzanie organizmu,
  • – wzmocnienie odporności,
  • – poprawa nastroju.

To zasługa składników takich jak:

  • imbir (wspaniale rozgrzewa i wspiera układ trawienny),
  • cynamon (reguluje poziom cukru we krwi, działa przeciwzapalnie),
  • goździki (pomagają zwalczać wirusy i bakterie),
  • owoce cytrusowe (dostarczają witaminy C),
  • zioła (wspierają odporność i pomagają, jeśli infekcja już Cię dopadła).

Razem tworzą one prawdziwie aromatyczną mieszankę, która jest idealnym sprzymierzeńcem w walce z przeziębieniem i zimowym osłabieniem.

Na tle zaśnieżonych gór, ręka wlewająca herbatę zimową z termosu do emaliowanego, białego kubka.

Rodzaje herbaty zimowej

W zależności od tego, co lubisz, ta herbata może mieć różne oblicza. Dla miłośników korzennych smaków idealne są przepisy na bazie cynamonu, goździków i anyżu. Takie mieszanki są najlepszym wyborem na chłodne wieczory.

Jeśli wolisz owocowe akcenty, sięgnij po herbaty z dodatkiem suszonych malin, żurawiny czy skórki pomarańczy. Ich lekkość i słodycz idealnie współgrają z aromatycznymi przyprawami, tworząc harmonię smaku i zapachu.

Jak zaparzyć zimową herbatę w domu?

Już jakiś czas temu zauważyłam, że gdy odwiedzam restauracje i kawiarnie zimową porą, to w menu króluje właśnie ona. Wcale nie jestem zaskoczona, że ten smaczny napitek zrobił furorę w przybytkach gastronomii. A oto kilka moich (mniej lub bardziej zapożyczonych) propozycji przepisu na herbatę zimową:

Herbata z przyprawami korzennymi i cytrusami

herbata zimowa z gwiazdkami anyżu i plastrami pomaranczy

Składniki:

  • 1 łyżeczka czarnej herbaty
  • 1/2 laski (lub 1/4 łyżeczki mielonego) cynamonu
  • 3 goździki
  • skórka z połowy pomarańczy BIO
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 plaster cytryny

Zaparz herbatę w dużym kubku i dodaj przyprawy oraz skórkę. Po 5 minutach dosładzaj miodkiem i wrzuć cytrynę.

Malinowa herbata z imbirem 🎶

Składniki:

  • 2 łyżki syropu malinowego lub konfitury
  • 3 plasterki imbiru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 szklanki wrzątku

Zalej wrzątkiem sok malinowy i imbir. Po chwili dodaj sok z cytryny. 

kobieta leżąca przed kominkiem z kubkiem herbaty zimowej w dłoniach

Ziołowa herbata na odporność

Kobieta siedząca na werandzie z psem i kubkiem herbaty zimowej w dłoniach

Składniki:

  • 1 łyżka suszonych kwiatów lipy
  • 1 łyżka kwiatu czarnego bzu
  • 1/2 łyżeczki koszyczków rumianku
  • 1 plaster imbiru
  • 1 łyżeczka miodu

Wszystkie składniki zalewamy wodą i parzymy pod przykryciem przez 10 minut. Później przecedź przez sitko i dosłodź miodkiem. 

Korzenny napar na przeziębienie

Składniki:

  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • laska cynamonu (lub 1/3 łyżeczki mielonego)
  • 5 goździków
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 szczypta mielonego anyżu
  • 1 szczypta chilli lub czarnego pieprzu
  • 2 plastry pomarańczy
  • 1 łyżeczka miodu

Zalej wrzątkiem i parz pod przykryciem w dużym kubku przez 10 minut. Po tym czasie do herbaty dodaj miodek.

Imbryk nalewający zimową herbatę do filiżnaki.

Ziołowa na infekcje dróg oddechowych

kubek z parującą herbatą zimową na stercie książek i na tle okna, za którym pada deszcz

Składniki:

  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 plaster cytryny
  • 1 łyżeczka miodu

Zalej wrzątkiem i parz pod przykryciem 10 minut.  Na końcu dodaj miodek.

Herbata rozgrzewająca zimowe wieczory

Herbata zimowa to niemalże metafizyczne doznanie – nie tylko dla smakoszy. Jej aromat tworzy przytulny nastrój stanowiąc kuszące zaproszenie do relaksu. Każda filiżanka przynosi chwilę wytchnienia, której tak bardzo potrzebujemy w te zimowe dni. Sięgnij po jeden z przepisów i zobacz, jak dużą radość niesie ze sobą prosty rytuał przygotowania gorącej herbaty. 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *